Пазарът на недвижими имоти е винаги характеризиран с висока активност. Наблюдават се често запитвания за имоти, покупки с цел инвестиция, както и все повече атрактивни условия на банките, което води до все повече осъществени сделки. След пандемичната обстановка в страната обаче, често се стига до повишено внимание към тенденциите в пазара на недвижими имоти - ще се повишат ли цените на имотите, ще се променят ли условията на банките и каква зависимост ще има в търсенето и предлагането. 

 

Търсене на двустайни апартаменти

Една от тенденциите в пазарната активност е именно търсенето и предлагането на двустайни жилища. Независимо дали е с цел инвестиция или за собствено ползване, това са традиционно предпочитаните имоти. Цените там не понасят сериозни изменения и засега запазват приетите пазарни диапазони като варират средно между 70 000 и 100 000 евро.

 

Ново строителство 

Друго все по-често наблюдаващо се изискване сред купувачите е именно новото строителство. Те държат на качествени и високостойностни имоти, с добра локация и нетрадиционни характеристики. Сред най-предпочитаните от купувачите все още остават апартаментите с Акт 16. През 2020 се наблюдава нетен ръст около 10 000 евро средно за апартамент в София. Средната обща продажна цена в момента е 101 130 евро. 

 

Предпочитани квартали

В столицата се наблюдава тенденция за желани квартали като това най-често са “Витоша”, “Изток”, “Кръстова вада”, “Дианабад”, “Манастирски ливади”, както и части от широк център, включващи “Зона Б-5”, “Б-18” и “Банишора”. Сред основните причини тези квартали да са предпочитани са локация, отдалеченост, транспортна достъпност и комуникативност.

 

Коментар на цената

Ръстът на предлаганите апартаменти и възможността за голям избор сред купувачите, позволява и те да имат желание за преговори. Офертната цена се смъква средно с 1000-1500 евро, но се достига и до договаряне на суми с 5000 евро по-ниски. Това зависи от самото жилище, първоначалната цена и други уточняващи условия.

 

Засилено търсене и разнообразие

Все повече търсене се наблюдава при обзаведените и ремонтирани жилища, които са в добро състояние. Това повишава и средната цена на апартаментите. Предпочитанията за ново строителство в районите, където то все още не е добре развито, повишава пък цените именно там. А в кварталите, в които се наблюдава ръст на ново строителство, все по-често се правят сделки на етап от строителството. Друга тенденция се наблюдава и в търсенето на жилища с изолираност - затворени комплекси и отдалечени от центъра на града квартали.

 

Пазарът на недвижими имоти

Тенденциите, които наблюдаваме през 2020, не се различават от тези на изминалата година, нито се разминават с очакваните промени на пазара. Цените запазват стабилност и се очаква това да се задържи до края на годината. Предприемат се все повече действия по планирани покупко-продажби и се увеличава броя на сключените сделки спрямо спада, който имаше по време на извънредното положение в страната. 

Строителната дейност не спира и работата по различни обекти запазва интензитета си. Строители и инвеститори уверяват, че няма промени във финансирането и разполагат с необходимите предпазни мерки, за да продължат активността си. Наблюдава се значителен напредък в много от обектите като някои от тях са и въведени в експлоатация.