Сгради ново строителство в квартал Бояна

Три еднофамилни къщи с гаражи и басейни
Три еднофамилни къщи с гаражи и басейни
Етап на строителство: Акт 16
град София, квартал Бояна
ул. "Св. Сава"
360° резиденс
360° резиденс
Етап на строителство: В експлоатация
град София, квартал Бояна
улица “Лунна папрат”
БОЯНА РЕЙ
БОЯНА РЕЙ
Етап на строителство: Първа копка
град София, квартал Бояна
ул. "Абанос"

Бояна е най-престижният южен квартал на София, предпочитано място от чужденци и хора с висок социален статус.

Това е стар софийски квартал, първоначално село, намиращо се в подножието на Витоша, отвъд Околовръстния път, между кварталите Драгалевци и Княжево.

Сред безспорните му предимства са чистият въздух, добрата инфраструктура, съчетана с паркова среда, отлична панорама и комуникация с центъра на София. Сградите в „Бояна“ са основно нови, луксозни еднофамилни къщи с отлично подредени дворове. В центъра на областта има по-стари къщи, датирани от 70-те и 80-те, но външният им вид бързо се променя. В рамките на новия градоустройствен план на квартала са изградени кокетни и малки жилищни блокове и фамилни къщи с модерна архитектура.

Инвеститорите проявяват силен интерес към тази част на София от години. Цените се покачват постоянно, определяйки тенденциите за изключително висококачествено и луксозно строителство за по-богати клиенти. 

Здравната услуга в района е на 112 Ал. Ул. Пушкин До него е ОУ № 52 на Цанко Церковски. В района има много частни училища по чужд език, като основното училище по немски език Гьоте на ул. „Кумата“ 23. Боянската църква, разположена на ул. „Белите брези“, е ценен архитектурен паметник от средновековните времена. На улицата се помещават и Националният исторически музей и резиденцията на президента на Република България. Бояна е най-луксозният квартал Витоша. 

Бояна има редовен и удобен градски транспорт - автобуси 64, 63, 107, маршрутни таксита 10 и 21, и бърз и лесен достъп с кола по бул. България. от центъра на града.

В квартала се намира известната Боянската църква, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Други забележителности включват Боянския водопад, местността Копитото и Националния исторически музей в дворцовата бивша резиденция Бояна. В Бояна се намират Ню Бояна Филм студия и Къщата на Big Brother България