Сгради ново строителство в квартал Иван Вазов

Marvell House
Marvell House
Етап на строителство: Акт 16
град София, квартал Иван Вазов
бул. Витоша 105

Квартал Иван Вазов е най-престижният южен квартал - близо до центъра на града, но далеч от шума му!

Иван Вазов е много близо до центъра на столицата. Граничи с бул. България на север, с бул. Петко Тодоров на запад и с Южен парк на юг и изток.

Кварталът впечатлява с разнообразната си архитектура. Има еднофамилни къщи, плътни монолитни блокове от 4 до 6 етажа, 8-етажни панелни блокове, тухлени блокове с 10 етажа и високи сгради.

В квартала има четири училища, две от които са разположени близо до бул. България. - Специализираното техническо училище по облекло и текстил на ул. Балша 2 и 47-о спортно училище. Третото училище е Гимназията по търговия и банкиране, разположена на бул. Витоша 93 Има и Частна художествена школа с интензивно чуждоезиково обучение "Артис", разположена на ул. Димитър Манов 18

14-ти диагностичен и консултативен център е на ул. Стефан Сарафов.Кварталът разполага и със спортен комплекс Раковски и спортен комплекс Спартак - на бул. Арсеналски 4, чиято база включва три басейна, 2 фитнес зала, стрелков комплекс, тенис корт, каланетика, аеробика , фитнес зали, масажни салони, ресторанти и кафенета.

Големият пазар Иван Вазов се намира между кварталите Иван Вазов и Стрелбище на последната гара на трамвай № 1. Оформи се търговия. В непосредствена близост до пазара е пощата на квартала.

Пространствата между блоковете са добре поддържани, а местата за паркиране са достатъчни. Тук се намира и един от най-големите подземни паркинги в София.

Приземните етажи на почти всички новопостроени къщи с апартаменти са превърнати в магазини и офиси. През последните няколко години по бул. България са построени няколко офис сгради.

  • Трамвай № 1 (до кварталите "Обеля" и "Надежда");
  • Автобус № 102 (спира на входа на Южния парк, на спортния комплекс Спартак на пазар „Иван Вазов“ и отива до кв. Красно село, № 74 и № 76, които отиват до кв. „Младост 1“);