Сгради ново строителство в Люлин

Жилищна сграда СЕЛЕНА
Жилищна сграда СЕЛЕНА
Етап на строителство: Акт 16
град София, Люлин
ул. "Ген. Михаил Савов"

"Люлин" е един от най-големите квартали в София с около 100 000 жители.Центърът на Люлин е разположен между Царица Йоана, Панчо Владигеров и бул. Джавахарлал. Близо до него са шести и седми микрорегиони.

Новият спортен център на ФК Левски Сиконко, плувен център "Люлин Бийч", "Сребърен център" и супермаркет "Фантастико" са разположени в "Люлин-Център". В непосредствена близост е супермаркет "BILLA" и "Технополис", както и офис на "Булсатком" за Люлин.

Има някои банкови офиси на Societe Generale Expressbank, Pireos, Raiffeisenbank и много търговски центрове. Има KFC и Dunkin 'Donuts.

Кооперативният пазар е много в центъра на Люлин, както и библиотеката, Националната агенция за приходите и Столична община - област Люлин.

транспорт

От "Люлин-Център" до другите квартали хората могат да използват следните транспортни средства:

  • Метро;
  • Трамвай № 8;
  • Тролейбус № 7;

обща информация 

Люлин е най-големият жилищен квартал в София с около 100 000 жители. Намира се в западната част на столицата и е разделен на 10 четвърти. Строителството на района започва през 1971 г. Неговият ясно диференциран център му придава облика на независим град.

Сградите в Люлин са главно от панелна конструкция. Панелните жилищни сгради са построени предимно в началото на 70-те години до 90-те години на XX век. Най-старите жилищни блокове са в І квартал на Люлин. ЕПК жилищни блокове (сгради тип „голям кофраж“), разположени от западната страна на бул. Добринова скала. са нови, но нямат централно отопление. Новите разработки са съсредоточени в районите, където има станции на метрото и в центъра на комплекса. Стари тухлени сгради, построени преди 1990 г., просто липсват. В североизточните части на Люлин 9 и Люлин 10 на границата с бул. Сливница. има еднофамилни къщи с дворове и някои нови жилищни блокове за развитие. В „Люлин 3“ Люлин 6 и Луилин 7 се появиха много офис и жилищни сгради през последните години. В останалите квартали на област Люлин вече няколко години се изграждат индивидуални търговски разработки. Тенденцията е кварталът да се изгражда с нови качествени жилищни сгради, търговски помещения и съоръжения за спорт и отдих. 

Учебните заведения, разпределени на териториален принцип по областни секции, включват 11 детски заведения и 4 дневни центрове и заведения за хранене на деца.

На кръстовището между бул. „Панчо Владигеров“ има новопостроена църква „Св. Климент Охридски“. и Джаврахарлал Неру, Културен център Люлин и 4 читалища (културни клубове).

Люлин има над 22 000 деца под 18 години, което го прави районът с най-младо население в столицата.

Жителите на Люлин могат да ползват здравните услуги на 12-ти диагностично-консултативен център, разположени в сградите на бившите поликлиники № 26 / през второто тримесечие / и № 12 / през 9-то тримесечие /, два стоматологични центъра и една частна клиника наречена Медива.

Сградата на община Люлин се намира в 3-ти квартал на бул. „Захари Стоянов“.

На територията на Люлин Център има нов спортен комплекс на Левски-Сиконко и големия открит басейн Люлин Бийч, търговски център Silver Center. В Люлин Център са и веригите на хипермаркетите BILLA и FANTASTIKO. В Люлин 3 е един от най-големите пазари на открито в София и магазин за хранителни стоки EVROPA. Област Люлин се възползва от местните вериги магазини за домакински електрически уреди Technomarket Evropa, Technopolis, Technolux, Mr. Bricolage, METRO 2. Част от Люлин е индустриална зона.

Има най-големите кооперативни пазари в столицата.