Сгради ново строителство в квартал Дианабад

Сграда New Comfort Home
Сграда New Comfort Home
Етап на строителство: Акт 14
град София, квартал Дианабад
„Доктор Г.М. Димитров“
ИЗГРЕВ 132
ИЗГРЕВ 132
Етап на строителство: Акт 14
град София, квартал Дианабад
ул. „132-ра“ 11

Жилищен квартал „Дианабад“ се намира югоизточно от центъра на столицата. На север от Дианабад е район Изгрев, на изток - бул. „Драган Цанков“, който го отдели от район „Изток“ и район „Мусагеница“. На юг от Дианабад е район Студентски град (Студентски град), а на запад районът достига парк Ловен (Ловен парк). В областта има много зеленина, което се дължи на факта, че тя е била планирана и построена преди повече от 30 години.

Жителите на западната част на областта имат уникалната възможност да живеят в непосредствена близост до парк Ловен - един от най-старите залесени райони в столицата. Разнообразието от типове сгради е наистина голямо - в южната част преобладават т. Нар. "Немски" панелни жилищни сгради, има няколко високи сгради от типа EPK (структура на кофража с голяма площ) и малки 4-етажни сгради тухлени блокове с един вход. През последните няколко години в област Дианабад се наблюдава възход на много нови тухлени жилищни сгради.

Районът Дианабад е популярен със спортен комплекс „Диана“, включващ хотел, плувни басейни (работещи като открити плажове през лятото), тенис кортове и др. Има 4 училища - 105-то средно училище (италианско учителско училище) на В. Левски Ул., 11-то основно училище на ул. „Н. Габровски“, частно основно училище „Св. Климент Охридски“ на ул. „Н. Габровски“ и ул. „Ал. Дума Частно средно специализирано училище на ул. В. Трендафилов 5 На ул. "Н. Габровски" има читалище, пощенски клон и две поликлиники (едната от тях е 15-ти център за диагностика и консултации на ул. "Н. Габровски"), няколко големи хранителни магазина и търговски вериги. В област Дианабад е Институтът по психиатрия и неврология. Област Дианабад принадлежи на община Изгрев.

Обществен транспорт:

Трамвай № 2

Автобус № 88, 94, 413

Маршрутно такси № 7, 8, 32, 20, 23, 47