Сгради ново строителство в квартал Зона Б-5

ЖИЛИЩНА СГРАДА С ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ
ЖИЛИЩНА СГРАДА С ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ
Етап на строителство: Акт 14
град София, квартал Зона Б-5
Ул. Позитано 17

Зона B5 е един от новите централни квартали в София. Намира се в близост до площад Руски Паметник. През него минават три големи булеварда - ген. Скобелев, Александър Стамболийски и Тодор Александров. Тези нови и широки пътни артерии свързват квартала с останалите части на столицата.

Зона B5 е построена през 80-те години като елитен и модерен квартал в центъра на града, предназначен да задоволи нуждите на жилището на тогавашното художествено общество. Конструкцията от този период е предимно високи, много качествени жилищни блокове. Освен високите сгради, по протежение на Ал има и тухлени блокове. Бул. Стамболийски Между Ал. Стамболийски и бул. Тодор Александров изградени са много нови жилищни и офис сгради.

Mall of Sofia е на ъгъла на бул. Александър Стамболийски. и ул. Опълченска предлага отлични бутици и кино, както и заведения за бързо хранене и супермаркети. В квартала има две детски градини и три училища - Обширна гимназия № 30 на бул. Александър Стамболийски, Светлина на ул. Одрин и отново на ул. „Ал. Бул. Стамболийски - Професионална гимназия по машиностроене и Езиков Свят; Частно профилирано училище с интензивно обучение по чужд език. Спортен комплекс „Спортна София“ на ул. „Българска морава“, бизнес център „Син палас“ на ул. „Партени Нишавкси“ и медицински център „Амицена“ на същата улица.

Обществен транспорт: метрото минава под бул. Тодор Александров.

  • Автобуси - 60, 74;
  • Трамваи - 3, 10;
  • Тролейбуси - 1,5;